Företaget 3eflow är ett startup-företag som bygger på en uppfinning i tre delar. Grundaren Erik Abbing, Luleåbo, har tillsammans med engelsmannen Leo Filson och andra utvecklat ett system som tillvaratar den energiförlust som normalt sker i vattenledningar. Den erbjuder också en större komfort genom att man inte behöver vänta på varmvattnet i kranen och dessutom reducerar den legionellabakterier.

Leo Filson är en så kallad Livery man, en titel han fick under sina yrkesår i London och som är knuten till hans kunskaper som rörmokare. Titeln är en mästartitel i England, som går tillbaka till tidig medeltid och de olika yrkesskråna. Englands i dag 110 yrkesskrån ligger under olika ordenssällskap som ansvarar för ledningen av skrået och Livery men har rösträtt då Londons borgmästare ska utses. 

I det skrå som Leo Filson tillhör; the Worshipful Company of Plumbers, hade de - även sedan han flyttat till Sverige - hört talas om hans bedrifter med viktiga innovationer inom rörmokeriet.
Nyligen dök en inbjudan upp som företagarna inte ville tacka nej till. De blev inbjudna till lunch med Hennes Kunglig Höghet Hertiginnan av Cornwall, Camilla, tidigare känd som Parker-Bowles, gift med Prins Charles. Hon är vald till denna ordens beskyddare.

Artikelbild

I slutet av förra veckan åkte de till London och i den mäktiga Skinners Hall skedde mottagningen, då Leo Filson bar sina utmärkelse-medaljer, samt fick chansen att visa kollegan Erik hur Livery-systemet fungerar. På bilderna syns hur Erik berättar om sina innovationer, och hur Leo Filson skakar hand med Hertiginnan.

– Skrået jag tillhör är urgammalt, daterat minst 650 år bakåt i tiden, säger Leo Filson.

– De var väldigt intresserad av vår tekniska lösning, det är en av orsakerna till att vi fick inbjudan.

För att sätta ett perspektiv på hur ärofull en inbjudan från Hertiginnan av Cornwall är:

– Det är en enormt sällsynt sak. Att bli inbjuden och att får en personlig introduktion till Hertiginnan är något väldigt stort. Under hela mitt liv har jag aldrig någonsin träffat en kunglighet, faktum är att jag inte ens känner någon som har träffat en kunglighet, säger Leo Filson.

Och det var nära att varken Erik Abbing eller Leo Filson fick skaka hand och samtala med Hertiginnan av Cornwall.

– Vi var inbjudna till lunch och fick tidigt veta att hon hade ett tajt schema och var tvungen att lämna på ett visst klockslag.

Omringad av säkerhetspersonal och ett stort följe anlände Hertiginnan till Skinners Hall.

– Vi märkte snabbt att det mest troligt inte skulle bli något möte för vår del, vilket jag kunde ha förståelse för. Vi var ganska nöjda ändå med lunchen och att få träffa många intresserade personer och knyta viktiga kontakter.

Hertiginnan gick över utsatt tid och fanns ändå kvar i lokalen ivrigt samtalande. Så märkte Leo Filson hur någon nära nog hoppade fram till Erik Abbing och högg tag i honom.

– Han sade till Erik: "Stå här".

Och så blev Erik Abbing introducerad till Hertiginnan och fick berätta om den tekniska innovation som 3eflow arbetar med, något som Hertiginnan var mycket intresserad av.

– Hela den här resan är verkligen jättepositiv för vår framtid, det är ett stöd från kungligt håll och betyder enormt mycket för framtiden. Det tillsammans med alla kontakter vi knutit under mötet kommer att bli oerhört viktigt för vårt fortsatta arbete.

Anneli Hanno
Thomas Lövgren